Za vyše dve hodiny sa podpísalo pod petíciu v Prešove asi 450 ľudí

16.11.2003 Celý región

Okolo 450 ľudí sa podpísalo za dve hodiny predpoludním 15. novembra na petičné hárky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR za odvolanie vlády Mikuláša Dzur...
Okolo 450 ľudí sa podpísalo za dve hodiny predpoludním 15. novembra na petičné hárky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR za odvolanie vlády Mikuláša Dzurindu. Zberné miesto bolo uprostred historického jadra Prešova. Pri ňom sa uskutočnil aj úvodný protestný míting, na ktorom bol hlavným rečníkom člen Predstavenstva KOZ SR Andrej Kučinský.

Kučinský pred vyše päťdesiatimi účastníkmi mítingu, z ktorých časť mala na svojom krku oviazaný biely šál s nadpisom KOZ, vyhlásil, že \"s touto vládou sa dá jednať, ale nie dohodnúť\".
Organizátori umožnili vystúpiť aj krajským lídrom Strany demokratickej ľavice (SDĽ), strany Smer a Komunistickej strany Slovenska, a to Michalovi Gondekovi, Stanislavovi Kubánkovi a Mikulášovi Juščíkovi. Všetci kritizovali Dzurindovu vládu za jej \"protiľudovú politiku\". Podľa Gondeka jej dôsledkom sú prázdne peňaženky väčšiny občanov. Kubánek vyhlásil, že Slovensko nie je chudobná krajina, pretože po roku 1989 sa stále rozpredáva a stále je čo. Je iróniou, že obidvaja títo rečníci sú súkromní podnikatelia. Juščík okrem funkcie poslanca Národnej rady SR zastáva aj post starostu obce Habura v okrese Medzilaborce. Petíciu prišli podporiť podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Rudolf Horváth (Smer) i viceprimátor Prešova Milan Laca (SDĽ).
Míting trval necelú pol hodinu, počas nej sa nevyskytli žiadne incidenty. Petičné hárky podpisovali ľudia väčšinou v pokročilom veku a zber trval dve hodiny. Petičná akcia bude v Prešove pokračovať od utorka 18. novembra pred obchodným domom Tesco. Podľa vyjadrenia odborárskeho predáka zo Solivarov, a. s. , Prešov, moderátora mítingu, Juraja Kmeca budú ju organizovať denne v čase približne od 9. do 16. hodiny.

(jj)
 

Vyberte región